SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156

 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

Internetová kronika


Rok 2007

31. prosince     Silvestr "Na Karibské pláži"

Písečná pláž, modré moře, kokosové palmy a teplota šplhající k tropické třicítce…
Tak začínal náš poslední večer roku 2007. Karibskou atmosféru dobře dokresloval i náš zevnějšek - nechyběli pirátské šátky, havajské věnce i pestré košile. Na naší improvizované pláži se velmi líbilo hlavně dětem. Jarda Houdek se jako obvykle osvědčil coby schopný organizátor dětských soutěží. Děti s nadšením zouvaly rodičům boty, bouchaly balonky, omotávaly se toaletním papírem a bruslily na pet lahvích. Za úspěšné zvládnutí všech soutěží děti dostaly čokoládový a vanilkový polárkový dort. My dospělí jsme dětem nezáviděli - sami jsme se osvěžovali vlastnoručně namíchanými nápoji roztodivných barev a chutí. A k tomu všemu žhavý rytmus hudby - zkrátka letní pohoda, jak má být. Do chladného počasí nás vrátil až Novoroční přípitek a ohňostroj, po kterém jsme se zase rádi vrátili do tepla.

 fotogalerie

14. prosince     Výroční valná hromada


Výbor se letos poprvé představil v nových uniformách. Vyhodnotili jsme loňský rok (výjezdy a akce, které proběhly v rámci sboru, vývoj činnosti směřuje spíše k technické asistenci, které nesou zapotřebí další nároky na techniku).
Následovalo vyhodnocení hospodaření, plán na rok 2008 a příprava na oslavy výročí 130 let od založení sboru. Vybraní členové sboru dostali ocenění. Pak následovala diskuse a volná zábava. Všichni jsme se zasytili výborným hovězím guláškem, uvařeným Pavlem Brodňanským a Láďou Kučerou.
Jako hosté nás přišli pozdravit zástupce MěÚ, a OSH.

 podrobnosti
 fotogalerie

1. prosince     Vánoční rozjímání

První prosincové sobotní odpoledne jsme se sešli v poměrně hojném počtu v naší vytopené klubovně, abychom společně připravili vánoční dekorace nejen pro nás, ale i pro obyvatele kosteleckého domu s pečovatelskou službou. Po nezbytných přípravných pracích se naše děti se svými kamarády vrhly s nadšením do výroby vánočních svícnů. Všem se práce velmi zdařila, a proto s nepopsatelnou radostí naskočily do auta a nechaly se odvézt ke kosteleckým starouškům. Ti byli milou návštěvou a nečekanými dárky velmi překvapeni a potěšeni. Na závěr jim děti ještě zazpívali několik koled.
Po návratu jsme všichni začali vyrábět adventní věnce a vánoční svíčky i do našich domácností a nezapomněli jsme ani na naši hasičárnu a výzdobu určenou pro blížící se výroční valnou hromadu. S vervou jsme se pustili i do adventního věnce, který jsme věnovali městskému úřadu za vstřícnost a spolupráci v tomto roce.
Zmožena celoodpolední prací většina z nás ráda vychutnala občerstvení připravené našimi obětavými muži. Při poslechu vánočních koled jsme nasáli blížící se sváteční atmosféru. Všem se akce velmi líbila a uvažujeme o jejím zopakování v příštím roce, možná z toho vznikne i nová tradice.

 fotogalerie

13. října     Výměna vrat


Tak zase opět "zvelebuje" naši hasičárnu. Již brzy ráno, po sedmé hodině jsme se sešli a do večera se nám podařilo vybourat stará a zadělat dvoje nová vrata.




 fotogalerie

7. října     Hasičské narozeniny

Protože je nás již docela dost, najdeme si často chvíli času posedět a pobavit se. Tentokrát jsme oslavili narozeniny Karla Cerhy, Jirky Klobásy a Radima Zurynka

15. září     "Manhattan"

Po roce Radim s Fandou opět dostali chuť "sáhnout si až na úplné dno svých sil". Vypravili se tedy s kolegy společně ještě s několika kolegy z našeho okresu zase do Liberce na další ročník akce Memeriál záchranářů z Manhattanu. čekal je opět výstup "v plné polní" tedy s dýchací technikou až do 21. podlaží výškové budovy krajského úřadu a aby toho nebylo dost, tak ještě silový víceboj. Bez nějakého speciálního tréninku bylo jejich umístění lepší, než vloni. Prý se již opět těší, že za rok pojedou znivu (a prý nejen do Liberce).

 fotogalerie
 ocenění
 článek z Mělnicka

1. září     Ahóóój prázdniny

Opět se přiblížil začátek nového školního roku a s ním i naše obvyklé zpestření konce prázdnin pro děti i dospělé.
Osvědčilo se nám uspořádat start v hasičárně, kde si děti vyzvedli očíslovanou kartičku. Po vytyčené trase přes Hluchov k Labi se letos vydalo rovných 100 dětských účastníků. Cestou čekaly na účastníky aktivní úkoly (hašení ze džberovky, překážková dráha, střelba paintballovou pistolí i oblíbený Soptík). Všech těchto připravených úkolů se děti a někdy i rodiče zhostili s úsměvem a elánem. K tomu také přispělo i nádherné počasí.
Na závěr akce proběhlo společné opékání buřtů. Pro zájemce byla připravena projížďka na pramicích od místních vodáků a také na motorových člunech a samozřejmě i ukázka hasičské techniky. Poprvé se podařilo našemu sboru představit veřejnosti vlastní motorový člun a nový přírůstek vozového parku - TATRU 148 CAS 32, která není sice ještě v plném lesku, ale svému účelu již slouží.
Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kteří nám s přípravou a zajištěním průběhu celé akce pomohli.

 fotogalerie
 článek v místním zpravodaji

21. srpna     Brigáda v hasičárně

Nastala dalších z důležitých událostí našeho sboru - v hasičárně jsme začali měnit stará vrata za nová, moderní a zateplená.

4. srpna     Netradiční soutěž ve Klích

Otevření nového OÚ v obci Kly při příležitosti 5. výročí povodní v roce 2002. Jako poděkování za pomoc při likvidaci povodňových škod v roce 2002 jsme od místního SDH obdrželi pozvání na 1. ročník „Netradiční hasičské soutěže" Každé družstvo mělo mít pět členů, díky tomu jsme mohli postavit tři družstva, z toho jedno čistě ženské. Bojovali jsme jako lvi (i lvice) a alespoň jednomu z našich družstev (z celkem deseti zúčastněných) se podařilo vybojovat pěkné 3. místo a domů jsme si odvezli pohár.


Jako připomenutí povodňových prací štafetově plnili následující úkoly:
1. pytlování písku
2. (vytažení) „tonoucího" - plyšák v kádi
3. odčerpávání vody
4. úklid po povodních (odklízení trosek)
5. překonávání překážek
6. odpočinek po práci (pití piva na čas)

 fotogalerie

30. června     Tradiční setkání Kostelců

Letošní setkání Kostelců proběhlo v malém, ale moc hezkém Kostelci u Stříbra. Na setkání jsme vyrazili již v pátek navečer. Přenocovali jsme v kempu „U Pavla", a protože měli Pavlové a Petrové svátek (Brodňák, Tomeš a Maršálek), tak jsme jim popřáli a chvíli s nimi poseděli v hospůdce a zazpívali si při kytaře.
Ráno jsme vyrazili do Kostelce u Stříbra. Náves měli opravenou a hezky vyzdobenou. Na podiu již hrála hudba a místní hasičská zbrojnice byla také otevřená a zdejší hasiči nás srdečně přivítali. S údivem jsme si prohlíželi police plné pohárů ze soutěží a hned jsme zatoužili také nějaký vyhrát.
Před vlastní soutěží se nám předvedli malí „Soptíci" z Plzně v hasičském miniautě. Byla to hezká podívaná na malé caparty v hasičském obleku. Potom jsme zúčastnili soutěže. Bohužel družstvo žen jsme dohromady nedali, ale vytvořili jsme jedno družstvo mužů a jedno smíšené. Soutěž probíhala „na sucho" a na konci džberovka. Ze šesti družstev jsme byli čtvrtí a smíšené družstvo páté.
Odpoledne jsme měli čas shlédnout hezký program. Poslechli jsme si pěkné písně, zasoutěžili v hodu sekerkou a ve střelbě z luku. Obdivovali jsme práci kovářů, hrnčířů, perníkářek… V podvečer jsme se opět vrátili do kempu, prohlédli si jeho okolí a v neděli po snídani vyrazili na cestu k domovu.
Počasí nám celé tři dny přálo a tak se nám setkání v Kostelci u Stříbra moc líbilo a už se těšíme na to příští - do Kostelce nad Orlicí.

 fotogalerie

16. června     Jedeme na výstavu do Litoměřic

4. celorepublikový sraz hasičstva s výstavou historické techniky v Litoměřicích V letošním roce se na výstavišti sešlo 198 vystavujících sborů, na které se přišlo podívat cca 15.000 návštěvníků.
K vidění byla nejstarší celodřevěná technika, ruční, motorové, kombinované i parní stříkačky, historické automobily, přilby, prapory aj. Naproti tomu mohli návštěvníci shlédnout i nejmodernější speciální techniku HZS ČR a techniku armády ČR.
Otevření výstavy předcházel slavnostní průvod z náměstí na výstaviště, kterého se zúčastnily pěší sbory se svými prapory, což bylo samo o sobě nádhernou podívanou. Velice vkusné vystoupení připravili členové SDH Líšnice, jednalo se o tzv. Sekerkový tanec.

 fotogalerie

2. června     Dětský den

Po roce jsme se pro velký předchozí zájem rozhodli uspořádat Dětský den. Ve 12 00 hodin jsme měli stanoven sraz, ale někteří nedočkavci dorazili dříve. Začal velký přesun potřebných rekvizit a proviantu na místo konání - na Kostelecké náměstí Komenského. Ačkoliv byl začátek stanoven na 14 00 hodinu, na náměstí již přešlapovala skupinka několika nedočkavých dětí. Letité zkušenosti nám potvrdily, že dvě hodiny na rozmístění soutěží po náměstí jsou tak akorát. Jako obvykle jsme připravili deset stanovišť.
I přesto, že ještě dopoledne to vypadalo na vytrvalý déšť, soutěží se aktivně zúčastnilo 206 dětí. Díky štědrým sponzorům fi Norman s.r.o., Wavin ekoplastik s.r.o., Hanzlík Radim a Jana Klabíková - opravy oděvů, nám připravené ceny naštěstí vyšly, přestože dětí přišlo výrazně víc než v předchozích letech. Odměnou jim byli nejenom sladkosti i věcné ceny. Doufáme, že jak soutěže, tak i odměny se dětem líbily.
Na závěr odpoledne proběhla jako již tradičně ukázka hasičské techniky, se kterou přijeli hasiči z blízkého okolí - SDH Všetaty, SDH Nedomice, Spolana Neratovice a jednotka profesionálních hasičů z Neratovic. Vrcholem Dětského dne byla již všemi očekávaná pěna, kterou si všichni bez rozdílu užili.
Pak nám již nezbylo nic jiného, než uklidit náměstí a těšit se na příští ročník velmi vydařeného odpoledne.

 fotogalerie

28. května     Jednotka opět vyjíždí

Výjezd k nahlášenému požáru lesa. Naštěstí pomohla i příroda; spustil se vydatný déšť a oheň se podařilo rychle uhasit.

25. května     Ukázka pro školní družinu

Jako již tradičně jsme ve spolupráci se ŠD uspořádali ukázku hasicí techniky pro všechny zájemce, která se uskutečnila u Labe.

12. května     Pravidelné cvičení s dýchací technikou

Tentokrát jsme se rozhodli vyzkoušet DP v jiné situaci než při poslední zkoušce v hasičárně v únoru 2007.
Po dohodě s cukrovary Mělník proběhla zátěžová zkouška s dýchacími přístroji na schodišti sila v Kostelci nad Labem. Prokázala se vyšší spotřeba vzduchu při plnění náročnějsích úkolů než při posledním nácviku s DP.

30. dubna     Čarodejnice

V tomto roce proběhlo pálení čarodějnic v klidu. Kontrolovali jsme nahlášené ohně a vraceli se na fotbalové hřiště k tomu největšímu.

29. dubna     Další z výjezdů

V důsledku dlouhodobého letošního sucha vyjíždíme k dalšímu z lesních požárů, tentokrát do Konětop.

31. března     Požár v ulici Na Sídlišti

Naše jednotka vyjížděla k požáru kůlny v rodinném domku u Hanzlů

10. března     Iva Brodňanská oslavila narozeniny


Pavel uspořádal pro svoji milovanou manželku, ve spolupráci s námi, velkolepou oslavu jejich narozenin. Vše se odehrálo po hasičsku - Iva se oblékla do zásahové uniformy, předvedla nám excelentní rozvinutí útočného vedení a rychlé uhašení "rozrůstajícího se požáru". My hasiči jsme se společně složili a jako dárek dostala nové kolo. Přišlo ji popřát také několik dalších přátel.
Všichni jsme si užili spoustu legrace a vše se perfektně podařilo.



 fotogalerie

únor     Tatra je konečně doma

V roce 2005 nás kontaktovali p. Hlavatá - bývalá starostka Libiše a p. Bláha. Ti nás informovali o možnosti požádat MO ČR o převedení vyřazené vojenské techniky - hasičské cisterny. Možnost jsme využili a 20. 11. 2006 jsme obdrželi oznámení, že v Hranicích na Moravě je k dispozici zakonzervovaná nepojízdná TATRA 148 CAS 32.
Abychom osobně posoudili její skutečný technický stav, Pepa Vágo s Milanem Valáškem se vydali přímo do Hranic. Tatra se nám líbila a po domluvě s předávacím technikem jsme podepsali předběžnou smlouvu a čekali na datum transportu.
Na konci února 2007 jsme se dočkali a pro Tatru vyrazili: J. Vágo, R. Zurynek, M. Valášek a T. Preclík. Museli jsme vyřešit způsob přepravy: po vlastní ose na valníku nebo po železnici. Posledně jmenovaný způsob se ukázal jako nejlepší. Nepojízdnou Tatru jsme za pomoci místní odtahovou přemístili na nádraží a naložili ji na vagon ČD. Poté byla vyslána směr železniční stanice v Kostelci nad Labem. K našemu údivu již za dva dny Tatra dorazila. S pomocí SDH Neratovice jsme ji dopravili přes celé město do hasičárny. K vyřízení všech administrativ bylo nutné vyžádat si duplikát technického průkazu až u výrobce - Tatry Kopřivnice.

 fotogalerie

3. února     Pravidelný výcvik s dýchací technikou


V naší hasičské zbrojnici proběhlo pravidelné cvičení NDT (nositelů dýchací techniky). Vše se událo při celkovém zatemnění a použití dýmovnice, která simulovala kouř. Cílem bylo překonání všech připravených překážek, nalezení osob a jejich transport do bezpečí. Na závěr jsme vyhodnotili spotřebu vzduchu v tlakových lahvích u každého zasahujícího.
Toto cvičení budeme opakovat každý čtvrt rok.

 fotogalerie

19. ledna     Výroční valná hromada za rok 2006

Na úvod jsme minutou ticha uctili památku hasiče, který přišel o život při likvidaci škod způsobených vichřicí. Vyhodnotili jsme loňský rok (výjezdy a akce, které proběhly v rámci sboru; vývoj činnosti směřuje spíše k technické asistenci, které nesou zapotřebí další nároky na techniku).
Následovalo vyhodnocení hospodaření, plán na rok 2007 a příprava na oslavy výročí 130 let od založení sboru. Vybraní členové sboru dostali ocenění. Pak následovala diskuse a volná zábava. Všichni jsme se zasytili výborným kančím guláškem, uvařeným z výhry našeho starosty na Mysliveckém plese.
Jako hosté nás přišli pozdravit naši kolegpvé Ovčáry a Neratovic, přišli mezi nás i zástupce MěÚ, a OSH.

 podrobnosti
 fotogalerie

18. ledna     Naší republikou se prohnala ničivá vichřice

Na Sněžce 216 km/hod, což je síla orkánu. V Kostelci jsme vyjížděli do Alšovy ulice k ulétlé střeše a poškozenému elektrickému vedení. Kostelec se ocitl bez proudu.
Dále jsme jeli na Píska ke spadlému stromu a na Kopu k vyvrácenému stromu, který ležel přes silnici.

 poděkování v místním zpavodaji

6. ledna     pravidelná asistence na Mysliveckém plese

Absolvovali ji Láďa Kučera a Pavel Adam
Za zmínku stojí, že hlavní cenu - divočáka - při půlnočním slosování vyhrál p. Adam. Občerstvení na výročku máme zajištěno.


.: nahoru :.