SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156


 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

 Návštěvní kniha

Internetová kronika


Rok 2019

31. prosince     Silvestr


Poslední den v roce se nás několik sešlo zase v hasičárně.
A aby to čekání na příchod nového roku rychleji uteklo, bavili jsme se u pár srandovních soutěží. Mezitím diskutovali všechna možná témata a samozřejmě jedli a trochu popíjeli.
O půlnoci jsme si společně připili na zdar příštích dnů, mrkli na ty rachejtle, co v Kostelci
stále odpalují a pak se rozešli domů.

24. prosince     Štědrý den

Společně jsem se sešli opět na náměstí pod stromečkem a popřáli si pohodové vánoční svátky a všechno nej, nej do příštího roku.

30. listopadu     Adventní tvoření

Před první adventní nedělí jsme se sešli v naší hasičárně, abychom vyrobili vánoční dekorace, které pak předáme obyvatelům místního Domu s pečovatelskou službou. První dárečky jsme rozdali už v roce 2007 a od té doby se z tohoto předvánočního tvoření stala hezká tradice, která jak doufáme, každý rok zpříjemní adventní čas nejen obyvatelům DPS. I my se vždy těšíme na posezení u koled a přípravu dekorací.
Pro letošní adventní čas jsme se rozhodli připravit ubrouskovou technikou zdobené květináče, které jsme pak upravili do podoby svícnů. Karel Cerha nám ochotně terakotové květináče diamantovým kotoučem seřízl a my jsme si je týden dopředu natřeli akrylovou barvou. Pak už zbývalo finální dozdobení a zabalení.
Když jsme pak tedy o první adventní neděli svícínky předávali našim spoluobčanům, bylo to, jako vždy, příjemné a potěšující setkání pro obě strany.

17. prosince     Exkurze v hasičárně



V převánočním čase se k nám do hasičárny přišli podívat prvňáčci z kostelecké školy.
Michal jim ukázal naši techniku a vybavení. Věříme, že si to všichni užili a zapamatovali si alespoň nějaké informace, jak se chovat v případě mimořádné události.

19. října     Den za obnovu lesa

V sobotu 19. října 2019 organizoval podnik Lesy České republiky akci pro veřejnost ,,Den za obnovu lesa".
Na 14 míst po celé republice se dostavilo téměř 31 000 lidí, aby symbolicky podpořili snahu Lesů ČR vytvořit lesy pro nové generace. Sami vysázeli na 162 000 sazenic smíšeného porostu, kromě toho měli možnost stavět oplocenky kolem nové výsadby, odklízet klestí z pasek a dozvěděli se mnoho zajímavých informací o lese a přírodě.
I někteří z nás se tedy v tento den vydali pomoci. Nejprve jsme dopoledne navštívili hrad v Českém Šternberku, kde jsme měli štěstí a mohli jsme se připojit k jedné skupině na prohlídku. No pak jsme se již přesunuli ke Komornímu Hrádku, kde nás čekalo sázení a pomoc při výstavbě oplocenky.

 fotogalerie

5. října     Chlapský den

Dlouhé roky už pořádáme pro naše děti různé akce a soutěžní hry. Je to již tradice a někdo by mohl říci, že máme splněno. Nám to ale nedalo a delší dobu jsme přemýšleli, co nového bychom mohli našim občanům nabídnout. Nakonec se zrodil nápad uspořádat soutěž i pro dospělé. Vznikla z toho nová akce „CHLAPSKÝ DEN". Chtěli jsme umožnit všem mužům zkusit si soutěže, které prověří jejich fyzičku, obratnost a vytrvalost.
V sobotu 5. října jsme tedy od 14.00 hod na malém hřišti připravili soutěž v celkem šesti disciplínách. Tematicky se celá akce inspirovala prací hasičů, takže každý chlap musel například přenést těžkou figurínu, hodit do dálky rozdělovačem, balit hadici na čas nebo běhat s nasazeným dýchacím přístrojem. Mimo vlastní soutěž byly připraveny i „sranda" disciplíny a nezapomněli jsme ani na zábavu pro rodinné příslušníky. K dispozici bylo i občerstvení.
Jediné, co jsme nedokázali ovlivnit, bylo počasí, a to nám nebylo v tento den zrovna příznivě nakloněno. Inu byla to soutěž pro opravdové muže, a těm co přišli, ty dešťové kapky nakonec ani moc nevadili.
A jak to všechno dopadlo? Všichni, jak soutěžící a jejich doprovod, tak i my pořadatelé jsme si to užili. Vítězové obdrželi hodnotné ceny a určitě se příští rok sejdeme na dalším ročníku soutěže pro opravdové muže, na „CHLAPSKÉM DNI".

 fotogalerie

6. září     Jednotka má Fireport

Díky městu si výjezdová jednotka pořídila nový svolávací systém Fireport. Možnosti systému jsme v srpnu začali testovat a začátkem měsíce provedla odborná firma konečnou instalaci. Obrovskou výhodou systému Fireport je rychlost svolávání jednotky. Prakticky ve stejném okamžiku tak operační důstojník vyhlašuje jednotce poplach a zároveň dochází k rozesílání SMS zpráv a volání na cílová čísla o vyhlášeném poplachu. Všichni jsou tedy informováni v jeden okamžik.
Další výhodou tohoto systému je poskytovaná zpětná vazba pro zasahující hasiče i pro krajské operační středisko hasičů, kteří v reálném čase zjistí, zda je jednotka schopna výjezdu. Fireport hasičům také umožňuje využití moderní aplikace, kde se nachází přesné informace o zásahu s možností navigace k místu zásahu například pomocí Google navigace. Dojde tedy k předání maximálních informací všem hasičům ještě před samotným výjezdem.
Svolávací systém Fireport je neustále na dálku dozorovaný a zálohovaný. Systém Fireport je velkým krokem vpřed pro naši jednotku a pro rychlejší pomoc našim spoluobčanům.

31. srpna     Rozloučení s prázdninami

Naši každoroční červnovou oslavu Mezinárodního dne dětí jsme letos bohužel museli zrušit a tak jsme se rozhodli druhou dětskou aktivitu tentokráte přesunout na náměstí. Takže tedy poslední srpnová, a tedy i prázdninová sobota, byla určena všem dětem. A opravdu se to vyvedlo.
Bylo slunečné a pro někoho možná až moc teplé počasí, proto jsme se rozhodli hlavní dění soustředit do prostoru parku na náměstí, kde byl příjemný stín. Po poledni jsme začali převážet, stavět a připravovat tak, abychom mohli ve 13:30 vše odstartovat. Každý účastník musel ukázat svoji šikovnost, obratnost či postřeh v deseti soutěžích. Kromě těch již známých jako je hod na Soptíka, hledání kuliček či překážkové dráhy jsme připravili jako novinku hašení makety kostelecké radnice džberovkou. Děti si také mohly užít skákacího hradu, dát si cukrovou vatu a samozřejmě si prohlédnout několik našich hasičských automobilů. Dva dobrovolníci též v zásahovém kabátě a přilbě předvedli „ostrý" hasební zásah na hořící dřevěný domek. Během odpoledne mnoho účastníků využilo i možnosti trochu se zchladit naší vodní clonou.
Každé dítko bylo za své výkony odměněno bonbóny, nějakou sladkostí z Kafárny a pro také byla pro něho připravena i nějaká další drobnost. Při losování si pak tři šťastlivci v každé věkové kategorii odnesli některou z hlavních cen. A jak to už při našich akcích na náměstí bývá zvykem, závěr patří vždy duhové pěně. Během krátké chvíle naši neratovičtí kamarádi vytvořili velký pěnový polštář a děti si to náramně užívaly.
Děkujeme všem účastníkům, letos si registrační kartičku vyzvedlo 176 dětských účastníků. Děkujeme také všem sponzorům, díky kterým jsme pro děti mohli zakoupit ceny. Podpořili nás Bazény - Jan Hrubý, ČEMUS-CZ, s.r.o., ELGATE, s.r.o., KAFÁRNA - Lenka Štefková, NORMAN, s.r.o., Materna - pneuservis, Münnich s.r.o., Oprava a výroba oděvů - Jana Klabíková, VINOTÉKA Kozlovská a WAVIN EKOPLASTIK, s.r.o.

 fotogalerie

29. června     130 let SDH Ovčáry



V sobotu se jsme byli pozvání do Ovčáry. Jejich sbor tam slavil 130. výročí od založení.
Zúčastnili jsme se sranda netradiční hasičské souteže. Postavili jsme jedno naše družstvo a Radim s Fandou také hostovali v družstvu domácích. Umístění "na bedně" a medaile a drobné ceny byly příjemným završením letního slunečného dne.


10. června     Termokamera pro jednotku


Děkujeme panu Jaroslavu Šimáčkovi a firmě G3 Plast s.r.o. za zakoupení termokamery Reveal FirePRO, která bude u požárů naším velkým pomocníkem.
Jedná se o velmi vyspělou malou ruční termovizní kameru, vysoce odolnou a přitom velmi snadno použitelnou. Při práci využívá vysoce výkonný termální senzor s intuitivním softwarem. S její pomocí dokážeme najít skrytá ohniska nebo určit teplotu v okolí požátu a budeme moci přesněji a účinněji zasahovat.
Dlouho jsme po ní toužili a teď jí máme. Moc si toho vážíme a děkujeme!



25. května     brigáda siréna


Jaro je v plném proudu. No a tak jsme se dohodli, že je ten správný čas na opravu horní sirény.
Přemístili jsme osvětlení na stožár sirény, aby lépe nasvětlovalo prostor pro čerpání vody a opravili také systém pro spojení ke spouštění sirény.
Od dnešního dne tak opět v případě vyhlášení požáru v našem městě houkají obě dvě, jak ta na budově městského úřadu, tak i u Marjány.


15. května     Den proti rakovině




I v letošním roce se naše ženy rozhodly zapojit se do celonárodní sbírky. Objednaly si tedy kytičky a ve středu 15. května je začaly prodávat. K jejich překvapení byl zájem kosteláků obrovský a kytičky brzy došly. Vše se tedy vyprodalo a na sbírkové konto jsme odeslali 6.041,- Kč.
Kosteláci DĚKUJEME!!!




13. dubna     Chalupovic 100

I v letošním roce několik členů oslavuje své narozeniny. Když se sečte Andrea s Pepou, vyjde z toho rovná 100. No a tak jsme si nemohli nechat ujít jejich pozvání na oslavu. Pojali jsme to opět po hasičsku a připravili jim disciplíny inspirované klasickou hasičskou souteží v běhu na 100 metrů.
Oba se s úkoly i jejich nástrahami yvpořádali statečně a po rozluštění hlavolamu se dopracovali i ke svému dárku. Po gratulacích pak jsme zpívali, jedli, pili a výborně se společně bavili.

 fotogalerie
 oslavná báseň

13. dubna     výcvik s motorovou pilou


Dnes se někteří členové jednotky zúčastnili výcviku v práci s motorou pilou. Využili jsme k tomu (jako téměř každý rok) brigádu rybářů, kteří čistí prostory okolo tůní u Labe. Každý účastník si tak mohl zase vyzkoušet, jaké porážet stromy, aby správně a bezpečně spadly na zem. Jak je odvětvovat i jak kmeny krátit na rozumně velké špalky.
No a samozřejmost bylo si po práci i opéci buřta na ohni.


15. března     Požární ochrana očima dětí a mládeže

Tak letos je to již 45. ročník výtvarné a literární soutěže pro děti s hasičskou tematikou. V posledních letech se kosteleckým dětem opravdu daří, takže jsme oslovili místní mateřinky a základní školu opět. V rámci základního kola jsme obdrželi v 6 kategoriích práce od 72 účastníků. Děkujeme učitelkám, které tak opětovně s dětmi zpracovaly hasičské motivy.
První únorový den v podvečer se sešla odborná porota, složená z našich žen v hasičárně, pečlivě si všechny práce prohlédla a vyhodnotila ty nejlepší. 15. března pak naše zástupkyně osobně předaly účastníkům, kteří skončili na medailových příčkách, originální diplom s jejich prací a drobnou pozornost.
Tyto práce jsme pak odeslali do dalšího kola. Držíme palce všem postupujícím a věříme, že i letos se práce kosteleckých dětí probojují na přední příčky v okresním a třeba i v krajském kole.

 fotogalerie

25. ledna     Valná hromada

Čas plyne velice rychle, rok 2018 je již za námi a my se, stejně jako v mnoha předchozích letech sešli, abychom se poohlédli za uplynulými dny. Jarda přivítal všechny přítomné členy a mnoho hostů a hned jsme se pustili do dalších bodů programu.
Zpráva o činnosti detailně připoměla všechny loňské události, kterých bylo opravdu hodně. Celým rokem nás provázely 3 hlavní témata, a to oslavy 140 let založení našeho sboru, oslavy kulatin několika našich členů a pak také rekordní počet zásahů výjezdové jednotky. Výjezdová jednotka byla povolána celkem k rekordnímu počtu 66 zásahů. Z toho 42x to bylo k požáru, 17 bylo zásahů u technických událostí, 3x ostatní pomoc, 2x planý poplach, 1x jsme zasahovali u železniční dopravní nehody a 1x se pak jednalo o zásah při úniku kapaliny. Zvláště letní období a prázdniny byly opravdu intenzívní, siréna zněla městem několikrát týdně a 15. července byla jednotka vyslána ke čtyřem událostem během jednoho dne.
Nikdy nekončící jsou a budou i práce v hasičárně. V loňském roce se podařilo zrekonstruovat prostory za koupelnou na sklad, celou budovu jsme i kompletně vymalovali. Díky Městskému úřadu jsme se dočkali nové fasády a instalace veřejného osvětlení před budovou.
V únoru se Petr Hamšík stal dalším z nás, který má oprávnění k obsluze motorových pil, v listopadu pak Michal Vítek i Max Karella rozšířili počet našich strojníků a Milan Fatka je novým držitelem velitelské odbornosti. Všichni z jednotky úspěšně absolvovali pravidelné zdravotní prohlídky.
Po závěrečném slově Jardy již byl čas na gulášek. No a pak jsme společně diskutovali, zpívali, pojídali a popíjeli až do pozdních nočních hodin.

 fotogalerie
 detaily

.: nahoru :.