SDH Kostelec nad Labem

aneb stránky ze života Kosteleckých "dobráků"

 

Kontakt JSDH:

JPO III
číslo jednotky   216116

volací znaky
HME760     CAS25
HME761     CAS32
HME764     DA Iveco
HME765     velitel

velitel JSDH: 603 782 382
email: sdh-knl@seznam.cz

Důležité telefony:

tísňová linka                112
hasiči                           150
záchranná služba        155
policie                          158
městská policie            156

 rok 2023
 rok 2022
 rok 2021
 rok 2020
 rok 2019
 rok 2018
 rok 2017
 rok 2016
 rok 2015
 rok 2014
 rok 2013
 rok 2012
 rok 2011
 rok 2010
 rok 2009
 rok 2008
 rok 2007
 rok 2006

Internetová kronika


Rok 2012

podzim     rekonstrukce v hasičárně

V naší hasičárně je stálo co opravovat a vylepšovat.
Letos jsem si na výročce naplánovali rekonstrukci rozvodů elektřiny. Staré hliníkové kabely tedy musí pryč a vše bude dle stávajících norem. Zároveň také vybudujeme nový prostor pro pánské toalety. Práce je dost, lidí neodstatek a času také není nazbyt. No ale kdo má čas, tak každou soboru, a někdy i v týdnu, přirá ruce k dílu.
V příštím roce hostíme setkání kostelců, tak se chceme blísnkout.

22. září     školení v Tanvaldu

Třetí zářijový víkend se někteří z nás účastnili výjezdního školení. Domáckou atmosféru nám poskytl osvdčený penzion Josef a jeho personál.
Hlavní zaměření bylo tentokráte na zdravovědu, kde jsme poslouchali Jaryna, který si připravil několik zajímavých témat a vyzkoušeli jsme si také Andulu. Druhá část byla věnována dýchací technice. Vrcholem byl test odolnosti přístroje Saturn pod vodou. Venku opravdu sychravo, teplota okolního vzduchu 8° a voda o něco více, 12°
Radim a Jaryn jako odvážlivci se ponořili a vše bylo tak, jak jsme předpokládali. Přístroje vydrželi, jejich nositelé kupodivu také.

1. září     Ahóóój prázdniny

Dva měsíce lenošení již máme za sebou. To nám to panečku uteklo! No a jak každý rok, tak i letos jsme pro všechny školáčky, jejich rodiče a kamarády opět připravili symbolické rozloučení s právě skončenými prázdninami. Díky kalendáři to letos vyšlo opravdu hezky na sobotu 1. září.
Po pátečním probrečeném dni jsme s velkými obavami očekávali, zda-li vůbec někdo přijde. Obavy se však ukázali liché a ani chladnější počasí děti neodradilo od chuti si zasoutěžit a pobavit se. Startovalo se jako obvykle z hasičárny. Na trasu přes Píska, „myší dírou" na malé hřiště až k Labi se vydalo postupně 114 dětí. Rozmístili jsme pro ně šest soutěžních disciplín. Po prohlídce hasičárny a jejího vybavení si každý mohl vyzkoušet stříkání ze džberovky, nasazování helem, balení hadic, poznávání předmětů, překážkovou dráhu a střelbu ze vzduchovky na terč. V cíli si pak děti svoji šikovnost mohly ještě otestovat při házení míčků do dráčka Soptíka. Odměnou za splněné úkoly pak byl každému vlastnoručně opečený párek.
Vodáci povozili děti na pramicích, na kterých si mohly vyzkoušet i pádlovat, velký zájem byl také o jízdu na motorových člunech. Nemalá fronta se tvořila i u lanové dráhy. Nejen děti, ale i jejich větší doprovod důkladně prolezly všechna přistavená hasičská vozidla jak naše, tak i našich kolegů z Neratovic a Ovčár. To jim následně posloužilo i jako velká inspirace při vybarvování připravených omalovánek. Zajímavým zpestřením byla také ukázka výcviku psů. Doufáme, že si všichni odnesli bohaté zážitky z hezkého odpoledne a těšíme se příští rok na shledanou.

21. července     Petrova "40"

Počátkem letních prázdnin oslavil své jubileum Petr Maršálek. No a protože v době dovolených je docela potíže se sejít ve větším počtu, oslavu jsme mu připravili o něco později. V sobotu 21. června se Petr tedy vydal na pouť časem a připomněl si tak několik významných okamžiků, které zcela jistě na něm zanechaly své stopy. Doprovázely jej trefné veršíčky.



Je to už pár dlouhých neděl, kdy jsi na motorce seděl.
Dneska bude motorem, tvoje dlouhá noha jen.
Koloběžku zapůjčíme a cíl cesty prozradíme.
Ve schránce máš uloženu svoji první nápovědu.

Na vojnu Tě taky vzali, řídit tank, však nenechali.
Brašna, plášť a nosítka, byla Tvoje vizitka.
Nalož ženu, děti milé, dojeď s nimi až do cíle.
Pod posledním kuželem, najdeš další heslo jen.

U hasičů jsi pár pátků, kde co jsi už prožil, hoď do sebe FERNETA, dá Ti sílu do žil.
Helmu i zásaháče oblékni, a úkolu se nelekni.
Pak dones vodu do džberovky a přesně zamiř na plechovky.
Rozuzlení už se blíží heslo najdeš bez potíží.

Dům ten už máš postavený, dnes je chloubou Tvojí ženy.
Poslední úkol pro Tebe máme, komín z kostek postavit Ti dáme.
Jen jedna z nich je ta pravá, poslední je na ní zpráva.
Žádné ruce , pusa jen, bude teď Tvým nástrojem.

 fotogalerie

23. června     Setkání Kostelců

V sobotu 23. června proběhlo již tradiční setkání Kostelců, tentokrát nedaleko Kyjova. Pro nás z Kostelce nad Labem to byla cesta poněkud delší, proto tradičně jsme vyrazili do cílového městečka již v pátek podvečer. Moraváci nám připravili příjemné zázemí, úžasnou podívanou na místní folklór, ochutnávku vín a spoustu pěkných momentů, ať již při sledování sportovních klání, nebo při poslechu cimbálovky.
Domácí "dobráci" si tentokráte připravili opravdu netradiční soutěžní klání, které se neslo v duchu hasičské olympiády. No a tak tedy jsme museli absolvovat běhání přes překážky, převoz hasičského náčiní, stříkání z berlovky, ale také trojboj v podobě piva, slivovice a vína.
Celkem soutěžilo 10 týmů a naše družstva obsadila 5. a 8. místo.

 fotogalerie

2. června     Dětský den

Po aprílovém počasí posledních květnových dní jsme s napětím očekávali, jaký bude letošní 2.červen, na který jsme naplánovali již 11. hasičské dětské odpoledne. V očekávání velkého počtu dětí jsme si tentokrát připravili 250 soutěžních kartiček. U zápisu se brzy vytvořila dlouhá fronta a konečný počet dětí dosáhl rekordního počtu 269. Děti netrpělivě přešlapovaly na startu a úderem druhé hodiny se s vervou pustily do soutěží.
Při plnění úkolů, které prověřily zručnost a obratnost soutěžících se dobře bavily nejen děti ale i jejich rodiče a prarodiče. Na všechny děti jsme mysleli s drobnými sladkostmi a každý si také - díky našim sponzorům - mohl vybrat nějakou cenu. Nechyběla ani možnost občerstvení v našem stánku, letošní novinkou byly párky v rohlíku, které slavily velký úspěch.
Po celou dobu bylo na náměstí několik hasičských vozidel, která si zájemci mohli podrobně prohlédnout. Jedním z těchto vystavených vozidel byla i naše chlouba - vlastními silami zrekonstruovaný Mates ( Škoda 706 RTHO). Zájem také vzbudilo vybavení vozu Policie ČR a stanoviště záchranářů. Velmi povedená byla ukázka útoku, provedená malými hasiči z Chlumína.
Po vylosování hlavních cen se děti dočkaly barevné nadýchané pěny, ve které se mohly dosytosti vyřádit. Závěrem děkujeme všem, kteří nám s hladkým průběhem Dětského dne pomáhali a našim sponzorům za jejich stálou podporu a přízeň.

 fotogalerie

duben     Výtvarná soutěž

Již několik let organizuje Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska výtvarnou a literární soutěž „Požární ochrana očima dětí." My jsme v letošním roce převzali záštitu nad základním kolem zde v Kostelci.
13. dubna proběhlo vyhodnocení výtvarných prací dětí z mateřské i základní školy. Soutěže se zúčastnilo několik desítek dětí, celkem v 5 kategoriích. První tři v každé kategorii pak 27. dubna převzaly od zástupců SDH diplomy a drobné ceny.

 nejlepší práce
 ocenění výherců

31. března     zkoušky Hasič III

Důležitou součástí práce každého člena výjezdové jednotky je stále se učit a rozšiřovat si své teoretické i praktické znalosti „hasičiny". K ověřování nabytých znalostí slouží zkoušky k získání odznaků odbornosti Hasič I. - III. stupně, které organizuje Sdružení hasičů ČMS. I my jsme si na výroční valné hromadě dali za úkol u vybraných členů získat odbornost Hasič III. Příprava na zkoušky byla intenzivní - podzimní soustředění v Tanvaldu, několik sezení v hasičárně nad otázkami a samostudium.
Den „D" nastal 31. března. Zkoušky se uskutečnily v naší hasičárně. Zkušební pětičlenná odborná komise byla tvořena zástupci OSH a HZS Mělník. Ke zkouškám se celkem přihlásilo 17 hasičů a hasiček, kromě nás ještě dobráci z Byšic a Chlumína. Po vyplnění písemného testu následovala ústní část, která připomínala maturitu (každý se připravoval samostatně na „potítku"). Zkoušky nebyly jednoduché, neboť zkoušený musel před komisí prokázat znalost požární taktiky, organizace požární ochrany, spojení a signalizace, BOZP a nebezpečí u zásahu, druhy technických a hasebních prostředků, způsoby zásobování vodou atd.
Výsledky naplnili naše očekávání, všichni zúčastnění úspěšně splnili obě části a získali tak vytoužený odznak odbornosti. Z našeho SDH to byli - P. Brodňanský, K. Cerha, J. Kozlovský, V. Kučera, P. Maršálek, F. Švandrlík a R. Wimmer.

 fotogalerie

20. ledna     Výroční valná hromada

No a je to zase tady - výročka! Plná hasičárna, chybí pouze Petr, který nás pozdravuje z nemocnice. Pozvání tradičně přijali hosté a kamarádi z Neratovic, Ovčár a z Chlumína. Za OSH tu byl Jirka Nalezínek a za městský úřad pak místostarosta Vláďa Těšínký.
Jarda zahajuje, minuta ticha, schválení programu. No a pak už to běží jako po drátkách. jedna zpráva za druhou, hlasování, oceňování, plán práce, zdravice v diskusi a zase hlasování, ...
Loňský rok ve zkratce (zasvěcení jistě vědí) - narozeniny, hlídky na plesech, Prčice, Dětský den, Jarynova svatba, setkání Kostelců, konec prázdniny, Tanvald, rozsvěcení stromu, adventní dekorace, silvestr. Občas nějaký ten výjezd k požáru či jiné technické události a jedno taktické cvičení.
No a pak gulášek, pivečko, kytara, zpěv, ...

 podrobnosti
 fotogalerie

.: nahoru :.